26 Nisan 2013

Şiir Herkesi Sever

 
ozkan-mert
Alexi Zaitsev


Hükümetler ve ordular
Şiir sevmez.

Kutsal kitaplar peygamberler
Ve yasalar
Şiir sevmez.

Filozoflar şiirden korkarlar.
Çünkü ekmeğini
Elinden alır şiir filozofların.

Bakire rahibeler
Çaktırmadan şiir severler.

Fakat şiir aldırmaz
Borcu yoktur hiç kimseye.

Bir fırtına bırakır
Tarihin önüne
çeker gider.

Şiir herkesi sever.

Özkan Mert, anlam dünyasını tersyüz eder, şiirsel renkleri Stockholm'un mavi saatlerine taşır, yüreğini ateşte tutar... Şair Özkan Mert, çağına tanıklık eden, çağının kalp atışlarını yakalayan, renkli ve yarına açık bir şiirin izini sürerken, çok sesli, çok kültürlü, renkli imgelerle dolu, her sözcüğü yaşamdan kotarılmış uzun soluklu bir şiirin de öncüsü oldu.

Sözcükler üzerinde bir bilim adamı yöntemiyle çalışan Özkan Mert, Çin’den Afrika’ya, Akdeniz’den Baltık’a uzanan bir coğrafyada insanın dramını kurcalar. Ateşten sözcüklerle kaleme alır şiirlerini; anlam dünyasını tersyüz eder. Sürgün olan ama hiç teslim olmayan yüreği, kentlerin çok ötesine geçer:

Şiir dünyaya karşı bir protestodur. Kurulu düzene, geleneklere, kalıplara karşı sürekli devinimdir. Değişimi savunur. Şiir sözcüklerin örgütlü anarşisidir. Şair anarşisttir… Şair sözcüklerle dünyayı gören insandır. Onun gözlükleri sözcüklerdir. Ancak o zaman her şeye şair olarak bakabilir. Sözcüklerin manyetik alanları içinde, gizemsel patlamayı yaratır. Şiir sözcüklerle, insan ruhunun derinliklerine yapılan bir kazıdır. Bu nedenle şair şiirinde ne anlatacağını bilmez, daha doğrusu, yazacağı şiirin neye ait olduğunu bilemez. Bunu yazarken öğrenir.”

Özkan Mert, anlam dünyasını tersyüz eder, şiirsel renkleri Stockholm'un mavi saatlerine taşır, yüreğini ateşte tutar. Dünyayı güllerle boyamaya kalkar. Yüreği dünyanın ortasında bir menekşedir. İnsanı kucaklayan, insana koşan şiiri, maviden daha mavidir. Kimi zaman çorak bir toprak gibi parçalansa da yüreği, caz ve tango onu iyileştirir, şiir ise kurtarır yaşamını.


60 kuşağının en önemli temsilcilerinden Özkan Mert, “50. Sanat Yılı”nda, Türkiye'yi dünyaya; dünyayı Türkiye'ye taşımaya devam ediyor…

Kaynak

2 yorum: